Sådan får du en pladekontrakt

Sådan får du en pladekontrakt
Sådan får du en pladekontrakt

Er du interesseret i at vide, hvordan du kan få en pladekontrakt med et dansk pladeselskab? Så bør du læse denne artikel. Her kan du læse om, hvordan du kan sende demoer, blive opdaget og hvad du skal være opmærksom på, inden du bliver signet på et pladeselskab og får succes.

I Danmark har det aldrig været nemmere at få en pladekontrakt, som det er nu. Dette skyldes, at der er kommet bedre muligheder for at blive opdaget med sociale medier. Nu om dage kan musiktalenter nemt uploade videoer og sange til fx SoundCloud, TikTok, Instagram, Facebook og andre medier. Ydermere er det også blevet nemmere at indspille sin egen musik med indspilningsudstyr, hvor man kan lave nogle ganske udmærkede demoer. Nogle artister vælger sågar også, at udgive deres musik på streamingtjenesterne, da man også kan få udgivet sin musik billigt på fx Spotify eller Apple Music.

Dog betyder det også, at konkurrencen i musikbranchen er større. Vi ser flere eksempler på musikere, som har fået en pladekontrakt, men som ikke har formået at slå igennem. Derfor er de fleste pladeselskaber også kolde og kyniske; hvis en artist ikke genererer penge, så er det en minusforretning, og dermed kan det ikke forsvares, at have signet denne artist.

Hvilke danske pladeselskaber findes der?

I Danmark findes der en lang række forskellige pladeselskaber. De største i Danmark er

  • UNIVERSAL MUSIC A/S
  • WARNER MUSIC DENMARK A/S
  • SONY MUSIC ENTERTAINMENT DENMARK A/S

Dertil findes der en masse mindre pladeselskaber, indielabels og sublabels i Danmark, som repræsenterer forskellige musikgenrer eller grupper. Sublabels eller indielabels hører typisk under nogle af de store pladeselskaber, da man har en distributionsaftale som gør, at man kan udgive artisternes musik.

Sådan bliver du opdaget af et pladeselskab

Der findes et hav af muligheder for, hvordan du kan blive opdaget af et pladeselskab. I et pladeselskab er der som regel ansat en A&R Manager. Denne person er ansvarlig for at scoute nye artister og talentudvikle de eksisterende artister som pladeselskabet allerede har kontrakt med. A&R Managers er altid på udkig på diverse sociale medier, såsom Instagram, TikTok og videosider, såsom YouTube.

Det er vidt forskelligt, hvordan artister bliver signet. Nogle artister bliver opdaget ved simple videoer, hvor det kun er videolyden man kan bedømme ud fra, mens andre artister laver deres egne produktioner og indspiller musik. Nogle rappere er bl.a. blevet opdaget ved freestylevideoer, som har florereret rundt på sociale medier.

Du kan også vælge at sende en demo direkte til pladeselskaber. Dette kan du gøre ved at sende mails, eller udfylde formularer på de respektive pladeselskabers hjemmesider. Vi har fundet nogle relevante mails og links, hvor du kan sende en demo.

UNIVERSAL MUSIC A/SMail: demo.dk@umusic.com
SONY MUSIC ENTERTAINMENT DENMARK A/S Mail: dk.artist@sonymusic.com
WARNER MUSIC DENMARK A/S Mail: demo.denmark@warnermusic.com
Send en demo til et pladeselskab

En anbefaling er, at man ikke skal spamme pladeselskaberne for meget. Hvis du vælger at sende tyve numre på én gang, eller vælger at sende en ny demo hver uge, så kan det være overvældene for A&R Managers at skulle lytte til det hele. Du bør fremstå respektfuld og kun sende de demoer, hvor du som artist fremstår bedst. Vi har ikke tal på, hvor mange demoer som modtages, men vi formoder at det er mange.

Hvad er en pladekontrakt?
Hvad er en pladekontrakt?

Hvad er en pladekontrakt?

En pladekontrakt er en skriftlig aftale mellem musiker / sangskriver / producer / band og et pladeselskab. Kontrakten er til for, at der er en bindene aftalte om, at et pladeselskab skal levere en række ydelser til modparten, hvor modparten derimod skal give en andel af den indtægt, som skabes på baggrund af musikudgivelser og salg til pladeselskabet. Dette kan også komme til udtryk som værende musikrettigheder.

I en pladekontrakt kan der være flere elementer, som kan være vigtige. Dette kan fx være rådighed af musikstudie, produktion af musikvideoer, udgivelser, digital annoncering, markedsføring, salg, distribution, presseomtale, merchandise og sponsoraftaler. Dertil er der også en væsentlig del, som handler om juridisk rådgivning i forhold til andre aftaler med eksterne virksomheder, såsom aftale med bookingbureau.

I den juridiske del af kontrakten vil der også defineres hvilke rettigheder og pligter som henholdsvis musikeren og pladeselskabet har i samarbejdet mellem musikeren og pladeselskabet. Denne del skal have skærpet opmærksomhed, og det er altid en god idé at have en ekstern advokat til at gennemse indholdet.

Hvorfor få en pladekontrakt?
Hvorfor få en pladekontrakt?

Hvorfor få en pladekontrakt?

Der er mange der har en forestilling om, at dét at have en pladekontrakt er lig med rigdom. Det er langt fra sandheden. Det kan – ligesom mange andre jobs – føre til mange penge. Nu om dage tjener musikere ikke millioner af kroner, desto mindre de er nogle af landets største musikere. Dette skyldes, at priserne for streaming er lave, i forhold til at man år tilbage købte CD’er eller købt sange på iTunes.

En pladekontrakt kan også føre til øget eksponering hvilket kan gøre artister kendte. Jo mere artister optræder på medier, desto mere genkendelige bliver de i den brede danske befolkning. Berømthed kan både være godt eller skidt, afhængig af hvordan musikernes image udadtil er. Der findes desværre eksempler på musikere, som kun omtales negativt i den danske branche, og dette kan være helt uden at de har gjort noget forkert. Mange medier ved, hvordan de kan tjene penge, og dette kan i nogen tilfælde overskygge nogle konstruktive artikler, hvor man rent faktisk lærer en musiker at kende. Derfor skal man som musiker være indstillet på, at pressen kan udgive negative artikler og sladderhistorier.

For mange musikere er en kontrakt lig med et karriemål. En kontrakt kan føre til øget kendskab og større publikum, og kan dermed også medvirke til, at en musiker kan fokusere på det, som vedkommende er bedst til, nemlig at fremføre og skrive musik.

En pladekontrakt er dog ingen garanti for succes, og mange kunstnere opnår succes uden en pladekontrakt. Desuden er en pladekontrakt et juridisk og økonomisk bindende dokument, hvilket betyder, at kunstnerens vilkår er dybt afhængige af, hvordan økonomiske rammer, rettigheder og pligter defineres i kontrakten. Derfor er det en god idé, at man som kunstner søger rådgivning hos eksempelvis en fagforening, advokat eller lignende, inden man underskriver en pladekontrakt.

Det skal du være opmærksom på, inden du underskriver en pladekontrakt
Det skal du være opmærksom på, inden du underskriver en pladekontrakt

Hvad er en pladekontrakt?

En pladekontrakt er en kontrakt mellem en musiker, sangskriver, producer eller band og et pladeselskab. Kontrakten har til formål at skabe et samarbejde mellem parterne, hvor musikken kan distribueres og udgives, mod at et pladeselskab får en bid af indtægten.

Hvad laver en A&R Manager?

En A&R Manager en medarbejder i et pladeselskab, som er ansvarlig for at scoute nye musikere, samt talentudvikle de musikere som allerede er en del af et pladeselskab.

Hvad står A&R for?

A&R står for Artist & Repertoire.

Du kan læse flere artikler om musikindustrien og pladeselskaber her.

Leave a Reply

Your email address will not be published.